15 lipca 2013

Warzywa z pary z sosem aioli

No i gotuję znowu we własnej kuchni. Jak miło. Koniec tygodnia to warzywa, warzywa, warzywa...
Raz że to pełnia sezonu, dwa to konkurs na gotujmy.pl  - "Wyspa warzywnych smaków".
Jedliśmy więc warzywa na okrągło, parowane, duszone, przecierane i w sałatkach.
Do parowanych warzyw zrobiłam domowy sos czosnkowy wg ciekawego przepisu z książki "Gotuj z fantazją" w przekładzie Elżbiety Michałowskiej. Oczywiście trochę musiałam zmienić wg swojego widzimisię :)

 Warzywa z tym sosem smakowały wybornie!

Domowy sos czosnkowy 




  •   4 ząbki czosnku
  • 150 ml oliwy Extra V.
  • miąższ białej bułki (z 1 kromki bułki pszennej)
  • 1 żółtko jaja
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • sok z cytryny do smaku
  • sól i biały pieprz do smaku
  • tymianek do dekoracji






Miąższ bułki skrop mlekiem. Gdy namoknie odsącz z mleka i umieść w misce blendera.









Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę, dodaj  do miski. Dodaj  musztardę i żółtko po czym miksuj  blenderem. Po chwili nie przerywając miksowania wlewaj oliwę cienką strużką.





Na końcu dopraw miodem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem białym do smaku. Porcje sosu podawaj w małych miseczkach udekorowane listkami tymianku. Sos nie wkorzystany zamknij w słoiczku. Możesz  przechowywać przez kilka dni w lodówce do ponownego użycia.



1 komentarz: