22 lipca 2013

Pasta z bobu z oliwkami i bazylią

Sezon na bób trwa. Wykorzystajmy go, bo to bardzo zdrowa roślina.
Przygotowałam  z bobu pastę do chleba - zobaczcie jak.


Pasta z bobu z oliwkami i bazylią



  • 1 szklanka ugotowanego, obranego bobu
  • 1/2 szklanki ciemnych oliwek
  • 2 łyżki domowego majonezu czosnkowego
  • kilka gałązek bazylii
  • sól i biały pieprz do smaku




Bób wsyp do miseczki i dokładnie rozgnieć do widelcem.
 Dodaj  majonez.









Wymieszaj. Odsącz oliwki z zalewy i posiekaj je drobno. Dodaj je do miseczki, wymieszaj.








Dodaj też posiekane listki bazylii, dopraw solą i pieprzem - wymieszaj dokładnie.





Pastę podaj w miseczkach udekorowaną oliwkami i bazylią. Możesz też podać ją na kromkach świeżego , domowego chleba.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz