31 lipca 2013

Nalewka z czarnej porzeczki z nutą wanilii

Co roku robię odrobinę nalewki z czarnej porzeczki. Nie mogę sobie tego odmówić, gdyż jest wyśmienita.
W tym roku postanowiłam wzbogacić ją nutą wanilii.



Nalewka z czarnej porzeczki z nutą wanilii 


  • 1 kg czarnej porzeczki
  • 0,4 kg cukru
  • 250 ml spirytusu
  • około 500 ml  wódki dobrej jakości
  • 1/2 laski wanilii




    Opłucz owoce, odsącz z wody i obierz z szypułek.  Zasyp owoce cukrem, wymieszaj  - odstaw na kilkanaście  godzin  by owoce puściły sok.  Zlej sok, zmieszaj go z spirytusem, a owoce zalej wódką.


     Dodaj do nich przekrojoną wzdłuż laskę wanilii i zalej wódką. Po 3 tygodniach zlej wódkę z nad owoców i połącz z spirytusem wymieszanym z sokiem. Rozlej do butelek i leżakuj je przez  kilka miesięcy.




3 komentarze:

  1. u mnie też ostatnio porzeczkowo. A ta nuta wanilii brzmi intrygująco:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam, bo nuta jest ciekawa!

    OdpowiedzUsuń