30 lipca 2013

Dżem z czarnej porzeczki.

To mój ulubiony dżem -



Dżem z czarnej porzeczki.



  • 1 kg czarnej porzeczki
  • 40 dag cukru


Umyj owoce i odsącz je z wody. Obierz z szypułek. Zasyp cukrem, wymieszaj  i pozostaw  na kilka godzin do chwili, aż puszczą sok.








Przełóż do  rondla o grubym dnie i wysokich brzegach.  Gotuj na bardzo małym ogniu ciągle mieszając do chwili, aż dżem zgęstnieje. Możesz zrobić to kilkakrotnie przerywając i schładzając dżem. Zagęszczaj dżem do takiego jaki lubisz.


Ja wolę mniej zagęszczony, krócej trzymany na kuchence. Jeśli chcesz przechować  dżem dłużej pasteryzuj go w słoikach w temp. 90 st.C przez 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz