24 lipca 2013

Placki orkiszowe z cieciorką, tymiankiem i rumiankiem

Kiedyś zostało mi z obiadu trochę ugotowanego orkiszu. W takiej sytuacji  najlepiej zrobić placki lub zapiekankę. Zrobiłam placki! Olej rzepakowy świetnie nadaje się do smażenia placków, niezależnie z czego je zrobimy. A najlepsze są takie typu "wymiecione z lodówki".
Miałam też bukiet polnych kwiatów - użyłam kwiatów rumianku do dekoracji.



Placki orkiszowe z cieciorką, tymiankiem i rumiankiem


  • 1 szklanka ugotowanego orkiszu (lub innej kaszy)
  • 4 jaja
  • 100 g chudej kiełbasy (najlepiej swojskiej)
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki startego żółtego sera (np. Bursztyn)
  • 2/3 szklanki ugotowanej cieciorki
  • sól, pieprz czarny i ziołowy do smaku
  • pęczek tymianku
  • olej rzepakowy do smażenia (ok 100ml)
  • kwiaty rumianku do dekoracji


Obierz czerwoną cebulą, posiekaj ją drobno.
Rozkłóć jaja w misce, dodaj orkisz lub inną kaszę, cebulę, pokrojoną wędlinę, cieciorkę i starty ser.
Dodaj przyprawy do smaku - wymieszaj dokładnie.







Smaż  niewielkie placuszki na rozgrzanym na patelni oleju rzepakowym (na złoty kolor).






Układaj po kilka na talerzu, dekoruj gałązkami tymianku i kwiatami rumianku.
Możesz podać z sosem pomidorowym.






1 komentarz:

  1. Wyglądają przepysznie. Składniki też brzmią bardzo zachęcająco.

    OdpowiedzUsuń