15 lipca 2013

Parowany paprykarz z kurczaka.

Same warzywa na obiad to dla mnie i mamusi, mężusiowi niestety nie wystarczą na obiad.
Parując warzywa  na górnej półeczce mojego cudnego parowaru umieściłam mięso przygotowane na gulasz. W czasie  gdy parowały się warzywa udusił się paprykarz.
Był bardzo smaczny, więc dzielę się przepisem.


Parowany paprykarz z kurczaka. 


  • 2 duże piersi z kurczka
  • 1 zielona papryka
  • 2 łyżki oliwy z oliwy
  • 2 łyżki sosu sojowego (jasnego)
  • 2 łyżki wytrawnego białego wina 
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • chilli w proszku do smaku
Piersi kurczaka pokrój na mniejsze cząstki. Wymieszaj oliwę, sos sojowy, wino i miód. Do mieszanki dodaj kawałki mięsa, posyp je pieprzem, papryką i chilli -  odstaw w chłodne miejsce na 15 minut.




Obierz paprykę, pokrój ją w paseczki. Na tacce parowaru umieść mięso przekładając je papryką.
Paruj około 30 minut. Jeśli lubisz sosy część papryki umieść w blenderze razem z wytworzonym sosem i zmiksuj . Możesz też dodać trochę miąższu bułki która zagęści sos.




 Sos podaj w sosjerce.

2 komentarze: