1 września 2012

Koktajl mleczny jeżynowy.

No i wrzesień. W ogrodzie zaczyna się czerwienić na krzakach malin odmiany jesiennej .
Niestety jeżyn już niewiele, to przez aurę tego lata. W lesie dużo zaschniętych owoców na krzakach.
W ogrodzie dzięki podlewaniu zgromadzoną deszczówką udały się nieźle.
Lubię koktajle oraz desery z dodatkiem jeżyn.



Koktajl mleczny jeżynowy.


  • 1 szklanka jeżyn plus kilkanaście do dekoracji
  • 3 płaskie łyżki złotego  cukru  trzcinowego
  • 1 litr jogurtu
  • 1 szklanka śmietanki (18%)
  • listki mięty do dekoracji


Obierz jeżyny z szypułek.












Do jogurtu dodaj umyte i osuszone jeżyny - zmiksuj je wstępnie.
Przecedź przez sito, by pozbyć się pestek. Dodaj śmietanę, cukier i miksuj ponownie do chwili, aż cukier się rozpuści.










 Rozlej koktajl do pucharków. Udekoruj pucharki jeżynami nacinając je u podstawy i nakładając na brzegi. Do jednej z jeżyn wetknij listki  mięty.






Podawaj koktajl od razu.

1 komentarz: