10 września 2012

Pancakes serowe leśne.

To nie koniec szaleństwa naleśnikowego.
Upiekłam ich całą stertę, więc podałam je w trzech wariantach.
Drugi to z masą serową, przecierem z owoców leśnych i cukrem cynamonowym.
Ten smaczny i zdrowy przecier dostałam w prezencie od kuzynki.



Pancakes serowe leśne.



  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 500 ml serka homogenizowanego
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 łyżki miodu wielokwiatowego
  • 1 łyżka masła
  • 200 ml przecieru z owoców leśnych
  • masło klarowane do smażenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 czubata łyżka cukru trzcinowego
  • listki mięty do dekoracji.



Jajka roztrzep z mlekiem,cukrem i szczyptą soli, dodaj przesianą makę i proszek do pieczenia
 - wymieszaj masę najlepiej mikserem i odstaw na 30 min, by ciasto odpoczęło.
Przygotuj masę serową. Na rozgrzaną patelnię wyłóż miód i masło, gdy się rozpuszczą dodaj serek wymieszany z proszkiem budyniowym.
Mieszając ugotuj masę serową jak budyń, aż straci maczny posmak.




Na rozgrzanym na patelni maśle upiecz niewielkie placuszki na złoty kolor.
 Układaj je na talerzu przekładając masą serową i polewając przecierem z lesnych owoców.













Do słoiczka wsyp cynamon i cukier trzcinowy - wstrząsaj słokiem,  aż powstanie cukier cynamonowy.
Posyp nim placki i udekoruj listkami mięty.

3 komentarze:

  1. Pychota. :) Uwielbiam pancakes z serka, a tu jeszcze ten budyń... :) Nie ma wątpliwości, że to coś pysznego!

    OdpowiedzUsuń
  2. Odkryłam na nowo masę sernikową gotowaną - bardzo fajnie komponuje się z naleśnikami i kwaskowatym przecierem leśnym.

    OdpowiedzUsuń