30 września 2012

Kasza gryczana z kaczą nutą

Gotując rosół z kaczki (niezwykle smakowity!) zostaje zawsze miseczka smalcu kaczego i miseczka  ugotowanego mięsa .
Szkoda zmarnować tak aromatyczne mięsko, więc mieszam je i przesmażam na kaczym tłuszczu z kasza gryczaną.
Z dodatkiem surówki  smakuje całkiem dobrze.




Kasza gryczana z kaczą nutą.
  • 1 miseczka obranego mięsa rosołowego z kaczki
  • 1 cebula
  • 150 g płatków z kaszy gryczanej
  • 2 łyżki  tłuszczu kaczego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz czarny do smaku




Przygotuj kaszę wg instrukcji na opakowaniu.

 Dokładnie obrane mięso rosołowe z kaczki włóż na rozgrzany na patelni kaczy tłuszcz razem z posiekaną drobniutko cebulą. Przesmaż przez kilka minut , aż cebulka się zeszkli po czym dodaj kaszę. Dodaj natkę pietruszki. Dopraw kaszę solą i sporą ilością pieprzu.












 Na małym ogniu potrzymaj kasze kilka minut.
Nałóż kaszę do małych pojemniczków - foremek. Ja użyłam opakowań po jogurcie dobrze umytych i wysuszonych. Ubij kaszę jak babkę z piasku po czym wyłóż na talerz.






 Podaj ją ze swoją ulubioną surówką lub tą, która opisałam w poprzednim poście.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz