11 września 2012

Serniczki jeżynowe ekspresowe.


To już niestety ostatnie jeżyny w tym roku. Zrobiłam z nich masę do przełożenia herbatników.
Wyszedł całkiem smaczny spód pod serniczek.


Serniczki jeżynowe ekspresowe.

  • około 4 paczek herbatników Petit-Beurre
  • 1/2 kg jeżyn
  • cukier do smaku
  • 500 ml serka homogenizowanego
  • 1 budyń waniliowy
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki masła
  • polewa czekoladowa
  • listki mięty do dekoracji.









Umyj jeżyny. Odłóż kilka do dekoracji. Pozostałe wsyp   do garnka, zasyp cukrem.
Gdy puszczą sok rozgotuj je po czym przetrzyj przez sito.
Na małym ogniu odparuj przecier  mieszając, by się nie przypalił.



Po ostudzeniu przełóż przecierem jeżynowym dwie warstwy herbatników - będzie stanowił spód sernika.



Przygotuj masę serową. Na rozgrzaną patelnię wyłóż  masło , gdy się rozpuści dodaj
 serek, cukier puder - wymieszaj . Gotuj masę serową jak budyń, aż straci mączny posmak.
Ostudź masę mieszając, by nie zrobił się kożuch.










Rozłóż masę serowa na sklejonych masą jeżynową herbatnikach.
Nakryj ją trzecią warstwą. Rozpuść  polewę czekoladową i polej nią herbatniki.
Odstaw na kilka godzin  w chłodne miejsce.













Podawaj serniczki pokrojone w trójkąty udekorowane   listkami mięty.

3 komentarze:

  1. nie jadłam jeżyn w tym roku, a ochota na nie wielka.

    OdpowiedzUsuń
  2. No niestety już w tym roku to były ostatnie, też mi szkoda :(

    OdpowiedzUsuń