11 września 2012

Pancakes z masą jabłkową.



Nie zdążyłam jeszcze opisać jeszcze jednego wariantu podania naleśników w amerykańskim stylu.
Bardzo lubię takie naleśniki z jabłkami - a Wy?

Pancakes z masą jabłkową.



  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ok 700g jabłek
  • cukier trzcinowy do smaku 
  • cukier cynamonowy do posypania 
  • masło klarowane do smażenia
  • listki mięty do dekoracji




Jajka roztrzep z mlekiem,cukrem i szczyptą soli, dodaj przesianą makę i proszek do pieczenia
 -  mieszaj masę najlepiej mikserem i odstaw na 30 min, by ciasto odpoczęło.
Przygotowuj  masę jabłkową. Obierz jabłka, pokrój  je w kosteczkę, wyłóż  do garnka i skrop sokiem z cytryny.
Podlej dwoma łyżkami wody, posyp  cukrem trzcinowym do smaku i duś do chwili, aż jabłka lekko rozparują się.










Na rozgrzanym na patelni maśle piecz  niewielkie placuszki na złoty kolor.













 Ułóż je na talerzu, przekładaj masą jabłkową. Posypuj cukrem cynamonowym.
 Przed podaniem udekoruj je listkami mięty.

3 komentarze:

  1. Uwielbiam takie, nawet miałam podobne dziś na obiad. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj w klubie miłośników naleśników :)

    OdpowiedzUsuń