31 sierpnia 2012

Owoce pod kruszonką.

Owoce pod kruszonką to mój ulubiony letni deser. Owoce zamknięte pod maślaną skorupką są niezwykle aromatyczne. Wykonanie banalne.
Dobrze jest zrobić więcej kruszonki i mieć ją w pogotowiu w lodówce.
Wtedy szybciej  można przygotować ten letni smakołyk.
Ilość cukru zależy od preferencji - ja lubię niezbyt słodkie ciasta.

Owoce pod kruszonką.

  • 1 kg jabłek
  • kilka brzoskwiń (lub inne aromatyczne owoce)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżka masła do wysmarowania formy
  • 2 łyżki bułki tartej
  • na posypkę : 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g mąki
 Z masła, cukru pudru i mąki zagnieć kruszonkę i wstaw ją do zamrażalnika. 




Obierz jabłka, pokrój w drobne cząstki, zasyp cukrem i poduś około  na małym ogniu kilkanaście minut.
Jeśli puszczą zbyt dużo soku odlej go. Ostudź masę jabłkową. Pokrój brzoskwinie w cząstki.









Wysmaruj foremkę do zapiekania masłem, wysyp grubą warstwą tartej bułki.
Ułóż warstwę jabłek, plasterki brzoskwini. Posyp owoce cynamonem.








Na górze  ułóż posypkę, po czym wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika (około 190 st.C).
Zapiekaj je do chwili aż kruszonka ładnie się zarumieni.









Podawaj na ciepło z lodami śmietankowymi lub po przestudzeniu.



 

3 komentarze: