27 września 2012

Makaron z kurkami w śmietanie.

Grzybów leśnych w tym roku jak na lekarstwo. Jedynie kilka kozaczków dostałam tydzień temu od przemiłego sąsiada. Usmażyłam na nich jajeczniczkę - była pyszna!
Tak  mi  narobiła ona apetytu, że kupiłam kurki. Kurki   to równie smaczne leśne grzybki.
Sprawdzają się doskonale w sosie do makaronu lub kaszy. Wspaniałe są również w zupie.

Makaron z kurkami w śmietanie.


  • 200 g makaronu (rurki, świderki, muszelki itp.)
  • 250 kurek 
  • 1 szklanka śmietanki kremowej
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól, pieprz biały do smaku
  • twardy ser typu parmezan
  • listki pietruszki do dekoracji










Grzyby oczyść, większe sztuki przetnij na mniejsze i smaż na rozgrzanym na patelni maśle. Po chwili zalej je słodką śmietanką, lekko posól i popieprz - duś do miękkości.
Gotuj makaron al dente  wg przepisu na opakowaniu.









 Mąkę wymieszaj w małej ilości wody i dodaj  w takiej ilości, by zagęścił się sos.










Podaj makaron polany sosem śmietanowym z kurkami , posypany wiórkami sera i listkami pietruszki.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam takie sosy do makaronu :) Jedne z najlepszych możliwych, moim subiektywnym zdaniem

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgadzam się z Tobą w pełni :)

    OdpowiedzUsuń