10 września 2012

Pancakes serowe.


Jak dobrze, że zbieram deszczówkę! Dzięki podlewaniu ogrodowych krzaków jeżyn wciąż jeszcze je zbieram. Wczoraj byłam w lesie - tam krzaczki tych owoców są wysuszone razem z zawiązkami owoców.
Przykro na to patrzeć.

Pancakes serowe.


  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 500 ml serka homogenizowanego
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 łyżki miodu wielokwiatowego
  • 1 łyżka masła
  • 500 ml jeżyn.
  • masło klarowane do smażenia
  • listki mięty do dekoracji.




Jajka roztrzep z mlekiem,cukrem i szczyptą soli, dodaj przesianą makę i proszek do pieczenia
 - wymieszaj wszystko najlepiej mikserem i odstaw na 30 min, by ciasto odpoczęło.









Przygotuj masę serową. Na rozgrzaną patelnię wyłóż miód i masło, gdy się rozpuszczą dodaj serek wymieszany z proszkiem budyniowym.
Mieszając ugotuj masę serową jak budyń, aż straci mączny posmak.









Umyj i osusz owoce.
Na rozgrzanym na patelni maśle upiecz niewielkie placuszki na złoty kolor.








 Układaj je na talerzu przekładając masą serową.


Udekoruj porcje jezynami i listkami mięty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz