12 września 2012

Zupa w stylu minestrone.


Latem robię czasami taką szybką zupkę. Wyjęłam pierwsze marchewki z grządki. Były takie słodkie, że pomyślałam o zupce z marchewką i groszkiem...no i dodatkiem innych warzyw.

Zupa w stylu minestrone.



  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • 1 puszka groszku
  • 2 l bulionu drobiowego
  • 20 dag drobnego makaronu
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz biały do smaku
  • starty parmezan do posypania 







Obierz warzywa korzeniowe, pokrój je w kosteczkę i smaż przez 10 min na sklarowanym maśle.
Zalej warzywa bulionem i gotuj  do miękkości.
Pod koniec gotowania wsyp  drobny makaron.
Gdy makaron się ugotuje dodaj odsączony z zalewy groszek i posiekaną natkę pietruszki.
Dopraw  solą i pieprzem do smaku.







Podaj  zupę gorącą posypaną startym parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz