23 maja 2012

Zupa szparagowa z kaszą jaglaną.

Szparagi na stółDelikatna, aksamitna zupa z szparagów świetnie smakuje z delikatną kaszą jaglaną. Posypana wiórkami oscypka sprawia,że jest w niej wyrazisty akcent.

Taką zupę ugotowałam w ubiegłym tygodniu.
Domownikom smakowała, więc się podzielę przepisem.
To zupa z białych szparagów.





Zupa szparagowa z kaszą jaglaną.

  •  1 pęczek białych szparagów
  • szczypta cukru (około 1/2 łyżeczki)
  • szczypta soli
  • 1 szklanka  kaszy jaglanej
  • pół szklanki śmietanki
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • szczypta białego pieprzu
  • 4 łyżki startego oscypka
  • listki pietruszki do dekoracji







Z umytych uprzednio szparagów odłam główki (około 4 cm) i włóż do  sitka do gotowania na parze.
Do garnka pod sitkiem dodaj pokrojone szparagi   zalej je wodą, dodaj szczyptę soli i cukier.
Gotuj razem około 15 minut.
Ugotuj kaszę jaglaną.  Wstaw ją do ciepłe miejsce by nie wystygła. Wodę ze szparagami zmijksuj  blenderem , by wydobyć jak najwięcej miąższu.





 Przetrzyj wszystko przez sito tak, by zostały na sitku tylko włókna które są odpadem (wcześniej nie obieraliśmy szparagów).
Zupę zagotuj, dopraw do smaku przyprawami i zapraw śmietanką wymieszaną z mąką i odrobiną wody. Podawaj zupę z kaszą jaglaną, ugotowanymi na parze główkami szparagów, posypaną startym serem.







 Przed podaniem udekoruj ją listkami pietruszki. 


1 komentarz: