13 maja 2012

Surówka z cykorii.

Lubicie cykorię?
Ja lubię ją za chrupkość i delikatną goryczkę. W surówkach jest  świetna, wystarczy skropić ją sokiem z cytryny, odrobina soli   i dodać słodkie składniki.

Surówka z cykorii.


  • 2 cykorie
  • 1 niewielka papryka czerwona
  • 1 czerwona cebula
  • kilka łodyg selera naciowego
  • kilka łyżek prażonego ziarna słonecznika
  • sok z połówki cytryny
  • kilka łyżek oleju roślinnego
  • sól, cukier trzcinowy i biały pieprz do smaku



Upraż ziarna słonecznika na suchej patelni.


Przekrój cykorie na połówki wzdłuż, wytnij  gorzkie środki i pokrój je drobno.
Skrop sokiem z cytryny. Obierz cebulę   i zetrzyj  ją w cienkie półplasterki.
Oczyść paprykę z gniazda nasiennego  i pokrój ją  w cieniutkie paseczki lub zetrzyj.








Pokrój również drobno łodygi selera naciowego.
Polej surówkę olejem, wymieszaj. Dopraw do smaku solą, cukrem i pieprzem - wymieszaj i odstaw
 na 10 minut. Przed podaniem udekoruj  kwiatkiem z cebuli (wystarczy ponacinać końcówkę we wszystkich kierunkach) i listkami cykorii.








 Posyp obficie prażonymi ziarenkami słonecznika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz