14 maja 2012

Clafoutis jagodowe.

Wracając do niedzielnych podwieczorków, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowanie ciasta polecam szybki  placuszek z kuchni francuskiej. Robi się go szybko i jest bardzo smaczny.
Można użyć różnych owoców. Ja użyłam jagód mrożonych, gdyż najwyższy czas "wysprzątać" zamrażalnik przed sezonem zbiorów.

Clafoutis jagodowe.


  • 500 g mrożonych  lub świeżych jagód
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 2 łyżki grysiku
  • ciasto: 1 szklanka mąki
  • 3 jaja
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • masło do posmarowania formy
  • bułka tarta wymieszana z mielonymi migdałami (kilka łyżek)
  • cukier puder do posypania



Wymieszaj wszystkie składniki ciasta na gładką masę.
Wymieszaj jagody z grysikiem i cukrem brązowym. Naczynie żaroodporne  wysmaruj grubo masłem, wysyp grubo bułką z migdałami, gdyż owoce puszczą sporo soku.
Wyłóż warstwę owoców. Zalej je ciastem i piecz w średnio nagrzanym piekarniku około 40 min w zależności  od grubości warstw.


Ciasto podawaj posypane cukrem pudrem.



3 komentarze:

  1. mmmm jagody - jeszcze w tym roku nie jadlam :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też nie mogę się doczekać świeżych owoców :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Jagody zawsze się sprawdzają :-)A przepis rzeczywiście prosty, ale smacznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń