11 maja 2012

Krem z młodej marchewki.

Zupa  z młodych warzyw jest zawsze bardzo delikatna w smaku, a po dodaniu mleczka kokosowego - mega delikatna!
Podałam ją z dodatkiem małych kluseczek.
Spróbujcie, a przekonacie się, że jest pyszna.

Krem z młodej marchewki.
4-5 marchewek
1,5 l bulionu drobiowego
200 ml mleczka kokosowego
sok z cytryny do smaku
sól, biały pieprz do smaku
1,2 łyżeczki kurkumy
listki pietruszki do dekoracji
szczypta chili
kluseczki:
1 jajo
1 łyżeczka  miękkiego masła
około 15 dag mąki pszennej

Zagnieć twarde ciasto  z podanych składników, zetrzyj je na tarce w łezkę i ugotuj w lekko osolonej wodzie  (kilka minut). Przelej zimna wodą po odcedzeniu.
Obierz marchewkę, pokrój w drobne kawałki, zalej bulionem i ugotuj ją do miękkości.Odłóż kawałek  marchewki do dekoracji.
Zmiksuj zupę , dodaj  kurkumę, 150 ml mleczka kokosowego i gotuj jeszcze kilka minut na małym ogniu.






Dopraw zupę do smaku solą pieprzem i sokiem z cytryny, by była lekko kwaśna.  Włóż do zupy kluseczki.

Podawaj zupę udekorowaną mleczkiem kokosowym, plasterkami marchewki i listkami pietruszki.
Posyp szczyptą chili.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz