17 maja 2012

Pieczarki Portobello nadziewane kaszanką.

Mam słabość do dużych pieczarek portobello. Są aromatyczne i soczyste. Ile razy  spojrzę na nie w sklepie - muszę wrzucić do koszyczka.  Miałam przygotowaną na obiad kaszankę czyli swojski krupniok śląski. Postanowiłam włożyć go do pieczarki i zapiec - wyszło smaczne danie obiadowe.
Do jednego kapelusza zmieściła się jedna całkiem duża kaszanka przesmażona z cebulką.


Pieczarki Portobello nadziewane kaszanką.




  •  4 pieczarki Portobello
  • 4 kaszanki
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 łyżki startego żółtego sera 
  • natka pietruszki do dekoracji
  • tłuszcz do wysmarowania naczynia 



Pieczarki oczyść i wytnij nóżki.
Ułóż kapelusze do góry nogami  do wysmarowanego tłuszczem  naczynia żaroodpornego. Do każdego włóż  wiórki masła, oprósz solą i pieprzem i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na kilkanaście minut.
 Kaszankę wyjmij z osłonek, pokrój  na kawałki. Obierz cebulę, pokrój ją i wrzuć na rozgrzane na patelni masło (1 łyżka).
Dodaj pokrojone drobniutko ogonki pieczarek.
Gdy cebula się zeszkli dodaj kaszankę, przesmaż ją krótko.
 
 Dopraw farsz z kaszanki tymiankiem sola i pieprzem jeśli trzeba.


Włóż farsz do podpieczonych kapeluszy i zapiekaj kolejne 15 minut.


Pod koniec zapiekania posyp obficie żółtym startym serem. Zapiekaj dalej do chwili, aż ser się delikatnie rozpłynie.














Podawaj pieczarki Portobello na gorąco udekorowane listkami pietruszki.


4 komentarze:

  1. Fajny pomysł z tą kaszanką. Idealne dla mojego Połówka;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój Połówek też przepada za takimi daniami! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ... bardzo fajne danie, na pewno wypróbuje
    -jak dotąd to nadziewałem pieczarki, farszem ze spaghetti, jak został z dnia poprzedniego ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Farsz ze spaghetti... też fajny pomysł :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń