22 października 2011

Zielona herbata z aromatem pigwy.

Aromat pigwy wspaniale harmonizuje z zielona herbatą.
By cieszyć się jej aromatem całą zimę przygotowuję

Miód pigwowy.


1/2 litra płynnego miodu
20 dag pigwy

Jesienią, gdy dojrzeje pigwa, obierz ją z gniazd nasiennych,pokrój w drobna kosteczkę i  zalej miodem.
Wymieszaj. Po kilku tygodniach leżakowania powstaje niezwykle aromatyczny dodatek do herbaty.

Herbata zielona parzona jest w niższej temperaturze, więc miód po dodaniu do niej nie straci swoich cennych właściwości.


Czasami dla urozmaicenia zamiast moich miodków smakowych  dodaję różne konfitury , do moich ulubionych należy wiśniowa oraz malinowa.

Czasami piję zieloną z suszonymi owocami (żurawiną, wiśniami, rodzynkami).  
Po namoczeniu tych dodatków w herbacie można je po prostu zjeść.

1 komentarz:

  1. lubię takie herbaciane rozgrzewanie. ja dodają domową pigwę ze słoiczka:-)

    OdpowiedzUsuń