Jakie było moje zdziwienie, gdy okazał się bardzo pikantny. Spojrzałam na opakowanie - to był makaron z chili. Podałam go w sosie a'la bolońskim. Od pierwszego kęsa jestem jego fanką.
Dobrze że sos nie był zbyt pikantny a nawet lekko słodki, gdyż użyłam dojrzałych pomidorów.
Makaron chili z sosem mięsno-pomidorowym.
- 400 g makaronu chili
- 500g chudego mięsa wieprzowego
- 4 pomidory
- 1/2 szklanki wytrawnego wina
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżka oleju roślinnego
- starty parmezan do posypania
- listki bazylii do dekoracji
Mięso oczyść z błon i tłuszczu, zmiel je. Posiekaną drobno cebulę zeszklij na oleju. Dodaj do cebuli czosnek i mięso, przesmaż wszystko razem, po czym podlej winem. Gdy wino odparuje dodaj posiekane drobno pomidory (obrane uprzednio ze skórki), zioła i przyprawy. Duś mięso do momentu aż sos odparuje.
Ugotuj makaron al dente.
Podawaj makaron z sosem mięsnym, posypany serem i udekorowany listkami bazylii
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz