11 października 2011

Racuchy pełnoziarniste z twarożkiem i owocami.


Początkowo  smażyłam niewielkie placuszki, by podać je  z łososiem.
Ostatnie usmażyłam sporych rozmiarów - podałam je na deser z owocami.


Racuchy pełnoziarniste z twarożkiem i owocami.


  • ok. 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 30 g drożdży
  • 1 jajo
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru
  • 450 ml mleka
  • 1 łyżka stopionego masła
  • olej do smażenia
  • 1 kg śliwek węgierek
  • 2 figi
  • 400 g twarożku  wiejskiego
  • 4 łyżki bitej śmietany
  • cukier brązowy  do smaku
  • listki melisy lub mięty do dekoracji

Pół szklanki mąki pszennej wsyp do miski , dodaj letnie mleko, cukier i pokruszone drożdże.
Wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia. Po ok. 15 minutach dodaj jajo, szczyptę soli, 
mąkę pełnoziarnistą i roztopione i schłodzone masło.
Wyrób gładkie ciasto o konsystencji gęstej śmietany i odstaw w ciepłe miejsce.

Gdy zacznie rosnąć usmaż sporej wielkości racuchy na oleju na złoty kolor.
 Układaj je na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Śliwki wypestkuj połowę pokrój i  przesmaż z cukrem


Racuchy układaj na talerzach, smaruj warstwą twarożku, następnie przesmażonymi śliwkami.
Na górzekażdego ułóż łyżkę bitej śmietany, udekoruj  połówkami śliwek, plastrami świeżych fig oraz listkami mięty lub melisy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz