23 października 2011

Jabłka pieczone z miodem, migdałami i żurawiną.

Jabłka pieczone z miodem, migdałami  i żurawiną to deser, który poprawi wam nastrój w jesienne wieczory.
Jest zdrowy, smaczny a zarazem szybki. Możesz zrobić go w pół godziny, gdy  wpadnie ktoś niespodziewanie.





Jabłka pieczone z miodem, migdałami  i żurawiną.


  • 8 średnich jabłek
  • 3 łyżki miodu
  • 1 lyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki mielonych migdałów 
  • 4  lyżeczki suszonej żurawiny
  • 8 wiórków masła
  • cynamon , jeśli lubisz





Umyte jabłka przekrój poprzecznie blisko ogonka tak, by powstały pokryweczki.

Miód wymieszaj z migdałami i sokiem z cytryny.















Wydrąż gniazda nasienne za pomocą specjalnej łyżeczki.
 W otwory w jabłkach wsyp po pół łyżeczki żurawiny, napełnij je
masą miodową.








 Na górze każdego otworu połóż wiórek masła, posyp cynamonem, jeśli lubisz  i nakryj jabłkową pokryweczką.
Zapiekaj w średnio nagrzanym (ok. 160 st.C) piekarniku około 20 minut.
Podawaj  na gorąco.








Możesz podać również na zimno. Wtedy najlepiej smakują z bitą śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz