14 października 2011

Kofta

Kolejnym daniem arabskim, który wypróbowałam jest kofta.
Są to kulki mięsne, które można podawać zarówno na ciepło jak i zimno.

Kofta.

  • 1/2 kg czerwonego mielonego mięsa
  • 1 niewielka cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonej pietruszki
  • 1 duże jajo
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 łyżeczki zmielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
  • szczypta cynamonu, goździka i imbiru
  • sól i pieprz biały do smaku
  • olej do smażenia




Mięso wymieszaj z drobniutko posiekaną cebulą, czosnkiem, jajem oraz pozostałymi przyprawami.
Przyprawy możesz zmielić lub utłuc w moździerzu.

Dokładnie wyrób mięsną masę dodając pod koniec bułkę tartą.








 Uformuj małe kuleczki (ok 3 cm średnicy), obtocz je w mące i smaż na głębokim oleju .


Koftę można jeść na zimno i gorąco - jak kto lubi.


















Ja podałam ją na zimno , udekorowaną kwiatami dyni - jako przystawkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz