12 października 2011

Racuchy zapiekane z serem i pieczenią

Napiekłam tyle racuchów, że zostało jeszcze osiem. Wczoraj jedliśmy je z łososiem, 
na deser z owocami.

Dziś zapiekłam je z serem i pieczenią - też były smaczne :)


Racuchy zapiekane z serem i pieczenią.
  • ok. 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 30 g drożdży
  • 1 jajo
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru
  • 450 ml mleka
  • 1 łyżka stopionego masła
  • olej do smażenia
  • 8 cienkich plasterków pieczeni (lub szynki)
  • 2 duże pomidory
  • 8 plastrów żółtego sera
  • sałata lodowa
Pół szklanki mąki pszennej wsyp do miski , dodaj letnie mleko, cukier i pokruszone drożdże.
Wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia. Po ok. 15 minutach dodaj jajo, szczyptę soli, 
mąkę pełnoziarnistą i roztopione i schłodzone masło.
Wyrób gładkie ciasto o konsystencji gęstej śmietany i odstaw w ciepłe miejsce.
Gdy zacznie rosnąć usmaż racuchy na oleju na złoty kolor.
Układaj je na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Przekrój racuchy, ułóż w środku po plasterku  sera, pieczeni i zapiecz w piekarniku lub mikrofalówce, aż ser się rozpłynie.


Przed podaniem włóż  w środek plastry pomidora i sałatę lodową. 

1 komentarz: