6 listopada 2012

Spaghetti z pulpetami.

Klopsiki i makaron w sosie pomidorowym ... na takie danie chyba każdy ma ochotę.
A więc ...

Spaghetti z pulpetami.

  • 300 g spaghetti
  • 500 g mięsa (wołowego, wieprzowego lub mieszanego)
  • 250 g suszonych pomidorów
  • 2 jaja
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 1 niewielka czerwona papryka
  • 1 niewielka cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
  • listki bazylii
  • 2 łyżki masła sklarowanego
  • sól, pieprz  do smaku






Mięso zmiel razem z papryką, cebulą i czosnkiem. Dodaj jaja, tartą bułkę, bazylię w proszku i paprykę














Posiekaj drobno pomidory. Dodaj je do mięsa. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Formuj podłużne klopsiki po czym usmaż je na patelni  na maśle. Wyjmij klopsiki a na rozgrzany na  patelni sos włóż pomidory razem z sokiem. Duś sos aż odparuje. Dopraw go solą  i pieprzem do smaku.Pod koniec włóż klopsiki do sosu, by się zagrzały.









Ugotuj makaron al dente wg przepisu na opakowaniu.



















 Podaj go od razu na gorąco z sosem i klopsikami. Udekoruj listkami bazylii.





5 komentarzy:

  1. Świetne spaghetti z pulpetami i suszonymi pomidorami,też takie niedawno robiła z przepisów kuchni Lidla,smakują wybornie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie - znasz ten smak, potwierdzam,że smakuje wybornie!

      Usuń
  2. Suszone pomidory musza się świetnie komponowac. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak , suszone pomidory są ostatnio modne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny obiadek, ja też robiał spaghetti z pulpetami Okrasy, pyszności:)

    OdpowiedzUsuń