3 listopada 2012

Kartoflanka na kiełbasce

Kartoflanka  lub żurek to u mnie najczęściej danie na sobotę. Szybka i sycąca zupa.
Jeśli ma się wiejska, surową dobrze uwędzoną kiełbasę można użyć  jej jako baza tej zupy.
Jest wtedy bardziej aromatyczna.

Kartoflanka na  kiełbasce.


  • 3-4 surowe kiełbaski wędzone (surowa polska, pieprzowa)
  • 4 ziemniaki
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól i pieprz ziołowy do smaku
  • natka pietruszki
  • ziele lubczyku
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietanki do zupy.












Kiełbaski zalej 1,5 l wody, dodaj liść laurowy i ziele angielskie po czym na bardzo małym ogniu gotuj kiełbaski nie dopuszczając do wrzenia około 20 minut. Obierz ziemniaki.













Wyjmij  kiełbaski a w ich miejsce dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki.
Gotuj je do miękkości. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i lubczyku. Dopraw zupę solą, pieprzem do smaku . Zapraw zupę kwaśną śmietanką (hartując ją uprzednio).
Pokrój kiełbasę w półplasterki i dodaj do zupy.
Podawaj zupę na gorąco.
Jeśli zamiast śmietanki dodasz zakwasu żurkowego otrzymasz pyszny żurek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz