6 listopada 2012

Pieczeń rzymska z papryką i soczewicą

Podobno nazwa tego klopsa nie ma związku z Rzymem. Nie wiadomo dlaczego nazywa się go pieczenią rzymską. Przypomniałam sobie o niej, gdy zastanawiałam się co by tu przygotować na śniadanie do chleba. Pieczeń  rzymska jest na tyle uniwersalna, że można podgrzać ją na obiad jako sztukę mięsa do ziemniaczków lub też jako dodatek do chleba na śniadanie  czy też kolację.

Pieczeń rzymska  z papryką i soczewicą

  • 1 kg chudego mięsa wieprzowego 
  • 1 papryka 
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki drobnej czerwonej soczewicy
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki
  • sól i pieprz czarny do smaku
  • tłuszcz do formy





Mięso zmiel na grubych oczkach. Dodaj wszystkie pozostałe składniki czyli jaja, posiekaną cebulę, posiekaną paprykę (po uprzednim oczyszczeniu i obraniu), suszona paprykę i posiekany drobno czosnek. Dodaj soczewicę, sól i pieprz do smaku.













Wymieszaj dokładnie. Wyłóż do wysmarowanej foremki. Piecz około 45 min (w zależności od jej kształtu) w temp. 190 st.C.


Podawaj na ciepło lub zimno. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz