5 listopada 2012

Chlebek z oliwkami i pastą z suszonych pomidorów.

Jak wcześniej pisałam bardzo przyjemnym okazał się miks z oliwą Lurpak i właśnie ten miks postanowiłam   użyć do wypieczenia chlebka o śródziemnomorskim charakterze.

Chlebek z oliwkami i pastą z suszonych pomidorów.


  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 łyżka  suszonej bazylii
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 30 g drożdży
  • 250 ml letniej wody
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 słoiczek suszonych pomidorów
  • 1 słoiczek oliwek nadziewanych papryką
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki Premium Miks z Oliwą z Oliwek Lurpak





W części letniej wody z cukrem i kilkoma łyżkami mąki wymieszaj drożdże i odstaw je w ciepłe miejsce. Do miski wsyp mąkę orkiszową, pszenną i suszone oregano. Gdy drożdże ruszą wlej je do miski razem z resztą wody, oliwą i solą. Wyrabiaj  ciasto do chwili, aż będzie odchodziło od rąk.
Odstaw w ciepłe miejsce.




 Z posiekanych drobno pomidorów, posiekanego czosnku, parmezanu, suszonej bazylii i 2 łyżek miksu oliwkowego przygotuj pastę.











 Gdy ciasto podwoi objętość  rozwałkuj go w prostokąt, rozsmaruj pastę i ułóż oliwki. Zroluj chlebek i pozostaw go do ponownego wyrośnięcia.









Przed  włożeniem do piekarnika ponacinaj chlebek ostrym nożem, a w szczeliny włóż wiórki miksu oliwkowego. Piecz 35- 40 minut w temp. 190 stopni. Ostudź na kratce.

3 komentarze:

  1. Dziś upiekłam i już niewiele zostało :(
    jest bardzo aromatyczny - polecam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo podoba mi sie Twój pomysł, bo lubię chleby z nadzieniem.

    OdpowiedzUsuń