3 listopada 2012

Placki dyniowe przekładane kaszanką

Lubię wiejską, dobrze doprawioną kaszankę. Lubię też wykorzystywać ją jako farsz.
Smażę ją na cebuli, doprawiam po swojemu . I tak zrobiłam  tym razem.
Z delikatnymi plackami dyniowymi pikantna kaszanka smakuje wspaniale.

Placki dyniowe przekładane kaszanką.


  • 1 szklanka startego miąższu  dyni
  • 1 szklanka startych na placki ziemniaków
  • 1 duże jajo
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki mąki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • 1/2 kg kaszanki
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • listki selera do dekoracji
  • olej roślinny do smażenia placków







Startą  dynię i ziemniaki połącz razem z jajem, mąką, kurkumą  i drobno posiekanym czosnkiem.













Dopraw lekko solą i wymieszaj dokładnie.

Zeszklij na maśle obraną i posiekaną cebulę. Wyjmij z osłonek kaszankę, przesmaż ją na cebuli doprawiając pieprzem na dość pikantnie.









Smaż niewielkie placuszki na oleju, na złoty kolor.





Przekładaj placki kaszanką. 

Zagrzej je w piekarniku i podawaj gorące udekorowane listkami selera.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz