23 listopada 2012

Suszone pomidory do dekoracji.

Ostatnie pomidorki pokroiłam w plasterki i ususzyłam z bazylią. Powiem szczerze, że niestety są lekko żujące, choć w smaku dobre. Ładnie wyglądają, więc na pewno będą ładną dekoracją potrawy. Przechowuję je w lodówce w oliwie.

Suszone pomidory  do dekoracji.


  • 4 pomidory
  • 1 łyżka bazylii suszonej
  • 1 szklanka oliwy
  • szczypta soli 





Pomidory umyj i pokrój w poziome plastry . Na blaszce ułóż papier do pieczenia, na nim poukładaj plasterki pomidorów. Oprósz je solą i susz w piekarniku do chwili, aż odparują wodę ale nie staną się wiórkiem. Suszyć należy przy uchylonym piekarniku w temp. około 70 stopni C.
Po wysuszeniu posyp je bazylią, przełóż do słoiczka i zalej oliwą. Jeśli  chcesz przechować je dłużej zalej je gorącą oliwą i zakręć słoik.

Używaj do dekoracji potraw.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz