3 listopada 2012

Ciasteczka owsiane z ziarnami.


Trochę znowu ostatnio popiekłam. Bardzo lubimy ciasteczka owsiane. Piekłam je już wiele razy.
Jednak ciągle trochę inaczej, gdyż chciałabym dopracować przepis.Chodzi o to, by nie był zbyt kaloryczny, a zarazem by ciastka były kruche. jest to trudne, gdyż wszystkie ciastka kruche zawierają dużą ilość masła. Dodatek ziaren trochę poprawił kruchość, ale daleko jeszcze do ideału.

Ciasteczka owsiane z ziarnami.


  • 1 jajo
  • 2 łyżki śmietanki wiejskiej
  • 5 dag stopionego masła
  • 2 czubate łyżki cukru 
  • 1/2 szklanki otrębów owsianych
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • około 1 szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3/4 szklanki  ziaren (słonecznik, dynia, orzechy)
  • stopiona  czekolada
  • ziarna do dekoracji (niekoniecznie)






Jajo, śmietankę, cukier i siemię lniane wymieszaj.
Dodaj ziarna  i otręby w takiej ilości by powstała w miarę zwarta masa (zależy to od grubości płatków).










Dodaj cynamon i ponownie wymieszaj. Na końcu
masę wymieszaj ze schłodzonym (stopionym wcześniej ) masłem.














Nakładaj masę   na blaszce w  kształcie placuszków, posypuj je ziarnami i piecz je na rumiano przez około 15 minut w temp. 180 st. C (z termoobiegiem).












Po ostudzeniu udekoruj stopioną czekoladą.
















Podawaj ciastka gdy czekolada całkowicie zastygnie





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz