3 listopada 2012

Rożki śliwkowe

Co do weekendowej kawki? Może rożki? To bardzo prosty a zarazem smaczny deser.
Kruche ciasto, suszone śliwki i czekolada.

Rożki śliwkowe




  • płat ciasta kruchego wg ulubionego przepisu lub gotowego
  • 1 szklanka suszonych śliwek
  • 150 g czekolady
  • 1 łyżka mleka
  • 5 dag masła 
  • masło sklarowane do wysmarowania foremek









Foremki w kształcie rożków (wysmarowane uprzednio sklarowanym masłem) wylep rozwałkowanym na 0,5 cm ciastem kruchym. Piecz rożki w nagrzanym do 180 st.C piekarniku na złocisty kolor.












Po ostudzeniu w zagłębienia włóż posiekane drobno suszone śliwki.
Rozpuść czekoladę z odrobiną mleka w kąpieli wodnej. Do ciepłej czekolady wkręć masło.
Polej czekoladą rożki i odstaw w chłodne miejsce do chwili, aż czekolada stężeje.

1 komentarz: