9 września 2011

Tomates recheados czyli faszerowane pomidory po portugalsku.

Wczoraj w ramach poznawania kuchni portugalskiej zrobiłam faszerowane pomidory.

Jak Wam się podoba takie danie?


Najpierw przygotowałam farsz mięsny - "picado"
Farsz można przygotować z  mięsa z rosołu lub z surowego.

Mięso rosołowe mielimy, dodajemy przesmażoną na oliwie cebulkę i namoczoną w mleku bułkę pszenną.

Po wymieszaniu, dodaniu natki pietruszki  i doprawieniu solą i pieprzem picado jest gotowe do nadziewania.
Ja zamiast bułki, która łączy farsz dodałam starty ser. 

Pomidory faszerowane mięsem.

8 pomidorów
ok 15 dag farszu mięsnego "picado"
3 łyżeczki masła
sól, pieprz do smaku

Sposób wykonania:
Umyj pomidory (7 szt), zetnij górne części i wydrąż środki.Nafaszeruj pomidorki farszem mięsnym, na każdy ułóż wiórek masła.
1 pomidora i środki pozostałych posiekaj drobno, włóż do garnka, podlej odrobiną wody, dopraw solą i pieprzem i poduś ok 10 minut. Wlej sos do półmiska żaroodpornego, ułóż w nim pomidorki i zapiekaj

ok 1/2 godziny w średnio nagrzanym piekarniku.
Podawaj z ryżem .


Możesz również wymieszać ryż z farszem i nadziać większą ilość pomidorków.
Tak wyglądają po wyjęciu z piekarnika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz