10 września 2011

Pieczeń wieprzowa z ziołami po portugalsku.

Wieprzowina duszona w białym winie z ziołami po portugalsku jest bardzo aromatyczna i smaczna.
Podaje się ją na złocistych grzankach z cząstkami pomarańczy.

Pieczeń wieprzowa z ziołami po portugalsku.


  • 1 kg chudej wieprzowiny (np. szynki)
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 4 łyżki octu winnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 5 goździków
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz czarny do smaku
  • 6 kromek wiejskiego pszennego chleba
  • smalec do smażenia



Sposób wykonania:
W moździerzu utrzyj przyprawy z czosnkiem, dodaj wino i ocet winy.
Mięso pokrój w plastry i włóż je do przygotowanej marynaty. Odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce. Rozgrzej  2 łyżki smalcu - obsmaż plastry mięsa  ze wszystkich stron.
Zalej mięso marynatą i duś na małym ogniu do miekkości.
Usmaż na smalcu kromki chleba na rumiany kolor. Odsącz z tłuszczu na ręczniku kuchennym.
Mięso podawaj na grzankach polanych sosem z pieczenia, udekorowane cząstkami pomarańczy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz