14 września 2011

Dżem brzoskwiniowo-gruszkowy.

Moim ulubionym dżemem jest brzskwiniowo gruszkowy.
Brzoskwinie w naszym klimacie mają nieco inny smak w porównaniu z tymi z południa Europy.
Są bardziej  kwaśne i mają nieco inny kolor. Jednak w przetworach są bardzo wyraziste i smaczne.

Dżem brzoskwiniowo-gruszkowy.

  •  1 kg brzoskwiń krajowych
  • 1 kg słodkich, soczystych gruszek
  • 1/2 szklanki wody
  • cukier - najlepiej trzcinowy do smaku  (0,5 - 1 szklanka)

Brzoskwinie  umyj, wypestkuj, pokrój na kawałeczki wrzuć do garnka o grubym dnie.
Dodaj pokrojone drobno uprzednio obrane i wypestkowane gruszki.

Podlej wodą, przykryj i rozparuj przez ok 5 minut.

Zdejmij pokrywkę i smaż dżem mieszając, by nie przypalić.
Gdy owoce lekko odparują wsyp cukier do smaku.


Smaż  je dalej do otrzymania pożądanej konsystencji.

Jeśli masz zamiar dłużej je przechować, pasteryzuj je w słoiczkach ok 15 min .
Taki lekki dżem   świetnie nadają się do deserów i do przekladania ciast.

2 komentarze: