22 września 2011

Polędwiczki faszerowane śliwką

Kilka dni temu usmażyłam polędwiczki wieprzowe z farszem jabłkowo- śliwkowym.
Były bardzo smaczne, więc warto je tu wpisać.

Polędwiczki faszerowane śliwką



  • 4 niewielkie polędwiczki wieprzowe
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 3 łyżki białego wina
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 1 jabłko
  • 1 garść suszonych śliwek


Mięso oczyść z błon. Z oleju, miodu, wina, posiekanego czosnku i tymianku zrób bejce do mięsa.



W każdej polędwiczce zrób nożem delikatnie kieszonkę (wzdłuż).


Mięso natrzyj solą i pieprzem, zanurz w bejcy i odstaw na kilka godzin.




Zetrzyj jabłko, dodaj posiekane śliwki - wymieszaj. Tak przygotowanym farszem nadziej polędwiczki, zepnij je wykałaczkami.


Przesmaż polędwiczki na rumiano ze wszystkich stron. Po obsmażeniu wstaw je do piekarnika na około 15 minut, by polędwiczki zmiękły.

 
Podawaj je z warzywami i z sosem śliwkowym.
Ja podałam je na pure brokułowym z ugotowaną na parze kapustą włoską.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz