9 września 2011

Pieczeń wołowa po portugalsku

Wołowina zrolowana z jajami w środku ładnie wyglada i dobrze smakuje.
Jest sporo przepisów na mięsa mielone z jajem w środku.




Jednak w roladzie wołowej? z takim przepisem spotkałam się po raz pierwszy.
Przepis bardzo prosty  a potrawa efektowna. Można podawać ją zarówno na ciepło jak i na zimno.
Podałam roladę z dodatkiem tomatady.











Pieczeń wołowa po portugalsku.


  • 1 kg wołowiny bez kości  (pieczeniowej)
  • 3 jaja ugotowane na twardo
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka smalcu
  • 4 łyżki tomatady


Sposób wykonania:
Oczyść mięso, uformuj plaster grubości 1 cm.
Rozbij go tłuczkiem, natrzyj zmiażdżonym czosnkiem, posyp solą i pieprzem.


Zwiń mięso , zapakuj w folię i odstaw na kilka godzin.
Rozwiń mięso, ułóż obrane ze skorupek jaja i zwiń w roladę. Zepnij wykałaczami lub zwiąż nitką.
Obsmaż mięso na smalcu ze wszystkich stron.
Podlej mięso bulionem i duś do miękkości.
Gdy mięso będzie prawie miękkie dodaj tomatadę i duś  dalej na małym ogniu.


Podaj roladę pokrojoną w plastry z sosem  z pieczenia.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz