12 stycznia 2011

Zapiekanka makaronowa "Słoneczniki"

W poniedziałki lubię robić zapiekanki :)
Zawsze coś zostaje z niedzieli, jakieś mięsko, makaron do rosołu, ugotowane jarzyny.
Wtedy najlepiej zapiec wszystko z dodatkiem sera i suszonych przypraw.
Nic się nie zmarnuje, a można się pobawić w inspiracje kulinarne.
Mnie ostatnio zainspirowały słoneczniki, które ułożyłam na masie makaronowej z pokrojonych roladek i białej papryki.
Zapiekanka "Słoneczniki"
 2-3 roladki wołowe
20 dag ugotowanego makaronu
1 szklanka śmietanki 18%
4 jaja kurze
1/2 szklanki startych  orzechów włoskich
4 białe papryki
kilka różyczek brokułów
pół szklanki startego żółtego sera
sól, pieprz do smaku
gałka muszkatołowa
tłuszcz do wysmarowania  i bułka  tarta do wysypania formy

Sposób wykonania:
Do miseczki wbij jaja, wymieszaj je ze śmietaką, orzechami  i startym serem, dopraw solą pieprzem i gałką muszkatołową. Wylej masę na wysmarowaną i wysypaną bułką formę.
Na górze poukładaj  plasterki roladek i  pokrojoną  paprykę w słoneczniki jak na obrazku.
Różyczki ułóż pomiędzy kwiaty.
Zapiekankę włóż do piekarnika i zapiekaj około  pół godziny  w temp. 180 stopni C.
Co Wy na to?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz