6 stycznia 2011

Jeszcze raz penne z sosem mięsno-pomidorowym.

Znalazłam w swoim archiwum przepis na makaron pełnoziarnisty z sosem mięsno pomidorowym z dodatkiem kukurydzy i wędzonego sera w tym przypadku oscypka. Pamiętam, że danie było bardzo smaczne, więc zapisałam przepis.
Słodka kukurydza i oscypek nadały  typowemu "bolońskiemu" inny smaczek.


Penne z sosem mięsno-pomidorowym i serem wędzonym. 


Składniki na 4 porcje



400 g penne pełnoziarniste
1/2 puszki kukurydzy
300g mięsa- szynki wieprzowej
1 puszka pomidorów bez skórki
1 duża cebula
1duży oscypek
1 łyżka masłą sklarowanego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka suszonej bazylii
1 łyżka papryki słodkiej
sól, pieprz, chili do smaku
mąka pszenna do zagęszczenia sosu
Sposób wykonania:

Wstaw wodę  na ogień i ugotuj makaron aldente. W tym czasie przygotuj sos.
Mięso zmiel razem z obraną cebulą, skrop je sosem sojowym i przesmaż na  maśle,do chwili, aż nie będzie surowe.
Dodaj do mięsa posiekane pomidory razem z sokiem, dodaj bazylię, paprykę, kukurydzę,dopraw sola i pieprzem, chili -i duś jeszcze około 10 minut.
 Zagęść sos mąką wymieszną w odrobinie wody, dopraw go ostatecznie do smaku solą i pieprzem.
Na porcje makaronu nałóż   sos i obficie  posyp  startym oscypkiem .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz