16 stycznia 2011

Kasza gryczana z ozorkiem i cukinią

Bardzo lubię kasze, szczególnie gryczaną, więc sięgam po nią często.
Gotuję z reguły od razu na dwa obiady i zmieniam tylko sos.
Tak więc dzisiaj kasza z dnia poprzedniego - odgrzana na parze z zupełnie nowym sosem. 


Kasza  gryczana z ozorkiem i cukinią. 
Składniki:
25 dag kaszy gryczanej ugotowanej na sypko
1 cebula
bulion (ok. 1/2 szklanki)
2 niewielkie cukinie
1 ozorek  ugotowany w jarzynach
mąka pszenna - 1 łyżeczka
sól, pieprz do smaku
kiełki brokułów do dekoracji
1 łyżka masła
Sposób wykonania:
Na rozgrzanym  maśle przesmaż  posiekaną cebulę z pokrojonym w kostkę (obranym uprzednio) ozorkiem. Podlej odrobiną bulionu . Dodaj pokrojoną  w plastry cukinię (naciętę wzdłuż na całej długości), dopraw solą i pieprzem - duś kilka minut. Zagęść sos  mąką wymieszaną z odrobiną wody.


Podawaj   uprażoną kaszę z sosem, z cukinią i ozorkami, udekorowaną kiełkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz