27 stycznia 2011

Deser lodowy "Papaja"

Ostatnio prawie codziennie  jedliśmy lody.
A to dzięki konkursowi "na deser lodowy z wykorzystaniem lodów 

 Zielonej Budki 
Jedne były bardziej udane, niektóre mniej.
To ostatni z moich deserów z musem z papaji, dlatego nazwałam go :

Deser lodowy "Papaja"
Składniki na 2 porcje:

  • 1 banan
  • 6 kulek lodów czekoladowych
  • 1 papaja
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 5 dag czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki mleka
  • 6 owoców  rodzynki brazilijskiej (Physalis)

Sposób wykonania:
Obraną i pokrojoną drobno dojrzałą papaję zasyp cukrem.
Gdy puści sok zmiksuj ją na mus.
Obierz banana, pokrój wzdłuż na 4 części.
Ułóż po dwie części banana w łezkę, w środek nałóż mus z papaji.
Na mus ułóż kulki lodów, polej czekoladą rozpuszczoną z mlekiem w kąpieli wodnej.
Udekoruj owocami rodzynki brazylijskiej. 


1 komentarz: