15 stycznia 2011

Kasza gryczana na szybko.

Szybkie danie obiadowe lub kolacyjne.
Przygotowuję je, gdy  nie mam zbyt wiele czasu.
Kaszę  gotuję do chwili, aż wpije płyn , potem wkładam ją pod pierzynę .
W czasie gdy dochodzi do miękkości  przygotowuję warzywa z kiełbaskami.

Kasza  gryczana z kapustą i kiełbaskami.
Składniki:
25 dag kaszy gryczanej ugotowanej na sypko
2 cebule
4  duże liście  kapusty pekińskiej
6 frankfuterków surowych
mąka pszenna - 1 łyżeczka
sól, pieprz do smaku
4 łyżeczki startego oscypka lub parmezanu
1 łyżka masła
Sposób wykonania:
Na rozgrzanym  maśle przesmaż surowe frankfuterki ( pokrojone na kawałki) razem z posiekana cebulą.Gdy  kiełbaski stracą surowość dodaj posiekaną kapustę pekińską i duś podlewając odrobiną  wody , aż zmięknie.Oprósz mąką, dopraw solą i pieprzem - wymieszaj i po kilku minutach zdejmij z ognia.
Podawaj z uprażoną kaszą . Przed podaniem posyp startym serem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz