27 stycznia 2011

Babeczki jaglane marmurkowe z mięsem.

Te babeczki   zrobiłam z kaszy jaglanej z dodatkiem mięsa.
Kasza jaglna, to wyjatkowa kasza ze wzgledu na jej wspaniałe walory zdrowotne.
Moja Babcia karmiła nią pisklaki.
I ja czasami  robię takie danie na wiosnę - z kaszą, posiekaną młodą pokrzywą i posiekanymi ugotowanymi na twardo jajami.
Dobrze doprawiona jest całkiem smaczna.
Babeczki jaglane.
Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej  kaszy jaglanej
  • 2 ugotowane marchewki
  • 1 ugotowana pietruszka
  • kawałek ugotowanego selera
  • 2 łyżki startego parmezanu (lub oscypka)
  • 4 plastry pieczeni
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz czarny i pieprz ziołowy do smaku
  • kiełki brokułów

Sposób wykonania:
Do gorącej, ugotowanej kaszy dodaj masło, posiekane drobno,  upieczone (uduszone) wcześniej mięso, posiekaną pietruszkę i seler, starty ser
i pietruszkę. Dopraw do smaku solą i dwoma rodzajami pieprzu - wynieszaj.
Brzegi filiżanek wyłóż plasterkami marchewki, do środka nałóż kaszę, uklep ją łyżką  i wstaw do ciepłego piekarnika. Gdy kasza w filiżankach będzie gorąca wykładaj ją na talerze (wywracając jak babki z piasku).
Podawaj babeczki  od razu  sosem pomidorowym , udekorowane kiełkami brokułów lub innymi, które lubisz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz