26 kwietnia 2015

Bułki pszenne z orzechami i owocami Goji

Piekę chleb na zakwasie dwa razy w tygodniu. jednak czasem mam ochotę na coś innego.
I tak właśnie z potrzeby odmiany upiekłam  bułeczki pszenne.



Bułki pszenne z orzechami i owocami Goji


  • 800 g mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 400 ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 35 g drożdży 
  • pół szklanki posiekanych grubo orzechów
  • pół szklanki suszonych owoców Goji
  • mąka razowa 2000 do posypania bułek



Z cukru, drożdży, pół szklanki letniej wody i 2 łyżek mąki przygotuj zaczyn.
Gdy zaczyn się wzburzy wlej go do misy, dodaj sól, mąkę i olej po czym wyrób gładkie ciasto.
 Pod koniec wyrabiania dodaj orzechy włoskie i owoce Goji.
Odstaw do wyrośnięcia.



Gdy ciasto podwoi objętość  podziel ja na 12 części i uformuj bułeczki.







Obtocz je w mące razowej, ułóż na blaszce  wyłożonej papierem.











Odstaw do ponownego wyrośniecia.
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C.













 Upiecz bułki na rumiany kolor.




1 komentarz: