I tak właśnie z potrzeby odmiany upiekłam bułeczki pszenne.
Bułki pszenne z orzechami i owocami Goji
- 800 g mąki
- 2 łyżki oleju
- 400 ml wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 35 g drożdży
- pół szklanki posiekanych grubo orzechów
- pół szklanki suszonych owoców Goji
- mąka razowa 2000 do posypania bułek
Z cukru, drożdży, pół szklanki letniej wody i 2 łyżek mąki przygotuj zaczyn.
Gdy zaczyn się wzburzy wlej go do misy, dodaj sól, mąkę i olej po czym wyrób gładkie ciasto.
Pod koniec wyrabiania dodaj orzechy włoskie i owoce Goji.
Odstaw do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość podziel ja na 12 części i uformuj bułeczki.
Obtocz je w mące razowej, ułóż na blaszce wyłożonej papierem.
Odstaw do ponownego wyrośniecia.
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C.
Upiecz bułki na rumiany kolor.
muszą być świetne w smaku:)
OdpowiedzUsuń