Chleb żytni z sezamem
- 3 łyżki aktywnego zakwasu
- 1/2 szklanki sezamu
- 1/2 szklanki otrębów żytnich
- 1/2 kg mąki pszennej (650)
- 1/2 kg mąki żytniej
- 1 łyżeczka soli
- 3 szklanki ciepłej wody (nie gorącej!)
- tłuszcz do wysmarowania foremki
Do chleba dodaj łyżeczkę soli oraz większą część sezamu, trochę zostaw do posypania.
Jeszcze raz wymieszaj.
Wysmaruj dokładnie foremkę np. masłem sklarowanym.
Wylej ciasto chlebowe do foremki i odstaw do wyrastania w ciepłe miejsce na 8-12 godzin.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. Po 10 minutach zmniejsz ogień do 180 st.C.
Gdy chleb będzie rumiany a patyczek suchy wyjmij chleb z foremki i pozostaw w piekarniku jeszcze 10 minut, by skórka ze wszystkich stron była chrupiąca.
Ostudź na kratce .
Smacznie ;)
OdpowiedzUsuń