18 kwietnia 2015

Chleb żytni z sezamem

Do tej pory chleb na zakwasie piekłam z różnymi ziarnami. Tym razem spróbowałam dodać sezamu, który tak lubię. Chlebek  w tej wersji wszystkim zasmakował, mnie też :)



Chleb żytni z sezamem

  • 3 łyżki aktywnego zakwasu
  • 1/2 szklanki sezamu
  • 1/2 szklanki otrębów żytnich
  • 1/2 kg mąki pszennej (650)
  • 1/2 kg mąki żytniej
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 szklanki ciepłej wody (nie gorącej!)
  • tłuszcz do wysmarowania foremki
Otręby zalej dobrze ciepłą wodą - wymieszaj. Dodaj mąkę  pszenną i żytnią oraz zakwas -.wymieszaj dokładnie. Odłóż trzy łyżki zakwasu do następnego pieczenia.
Do chleba dodaj łyżeczkę soli oraz większą część sezamu, trochę zostaw do posypania.
Jeszcze raz wymieszaj.
Wysmaruj dokładnie foremkę np. masłem sklarowanym.
Wylej  ciasto chlebowe do foremki  i odstaw do wyrastania w ciepłe miejsce na 8-12 godzin.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. Po 10 minutach zmniejsz ogień do 180 st.C.
Gdy chleb będzie rumiany a patyczek suchy wyjmij chleb z foremki i pozostaw w  piekarniku  jeszcze 10 minut, by skórka ze wszystkich stron była chrupiąca.
Ostudź na kratce .

 


1 komentarz: