20 kwietnia 2015

Poduszki pszenne.

Zwykłe ciasto na pizze upieczone w piekarniku zamieniło się w chrupiące poduszki które można napełnić tym, co się lubi.



Poduszki pszenne.



  • około 50 dag maki pszennej białej
  • 3 dag drożdży
  • 2 łyżki oliwy z oliwek Extra V.
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka letniej wody

Wsyp  mąkę do miski, zrób dołek. Wlej w dołek połowę wody, rozkrusz drożdże,
 dodaj łyżeczkę cukru i wymieszaj. Pozostaw na 15 minut do chwili, aż drożdże ruszą.
Dodaj pozostałe składniki ciasta i wyrób gładkie ciasto (robotem około 5 minut).
 Pozostaw je na pół godziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Wyrośnięte ciasto wyrób ponownie, rozwałkuj je na placki o grubości 1 cm.





Gdy ciasto trochę podrośnie wstaw je do nagrzanego do 180 st.C piekarnika.
Upiecz na złoty kolor.
Tak upieczone chlebki przekrój i  nadziej tym, co lubisz.
Czerstwe pieczywo przed podaniem zagrzej w tosterze na stelarzu do bułek.


Ja moje poduszki napełniłam szynką pieczoną, serem i szpinakiem.


Nie mogło zabraknąć odrobiny sosu pomidorowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz