Poduszki pszenne.
- około 50 dag maki pszennej białej
- 3 dag drożdży
- 2 łyżki oliwy z oliwek Extra V.
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka letniej wody
Wsyp mąkę do miski, zrób dołek. Wlej w dołek połowę wody, rozkrusz drożdże,
dodaj łyżeczkę cukru i wymieszaj. Pozostaw na 15 minut do chwili, aż drożdże ruszą.
Dodaj pozostałe składniki ciasta i wyrób gładkie ciasto (robotem około 5 minut).
Pozostaw je na pół godziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Wyrośnięte ciasto wyrób ponownie, rozwałkuj je na placki o grubości 1 cm.
Gdy ciasto trochę podrośnie wstaw je do nagrzanego do 180 st.C piekarnika.
Upiecz na złoty kolor.
Tak upieczone chlebki przekrój i nadziej tym, co lubisz.
Czerstwe pieczywo przed podaniem zagrzej w tosterze na stelarzu do bułek.
Ja moje poduszki napełniłam szynką pieczoną, serem i szpinakiem.
Nie mogło zabraknąć odrobiny sosu pomidorowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz