20 kwietnia 2015

Chlebek irlandzki na miodzie

W  Kuchni plus obejrzałam kiedyś fragment programu w którym wypieczono chlebek irlandzki.
Chlebek wygladał ładnie, więc postanowiłam kiedyś wypróbować przepis.
Jedyną zaletą jest to, że nie trzeba czekać na wyrastanie,  Piecze sie go natychmiast po wymieszaniu.
Jeśli komuś nie przeszkadza zapach sody.... oto przepis.


Chlebek irlandzki na miodzie

  • 2 szklanki mąki pszennej razowej (2000)
  • 2 szklanki zwykłej mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka od herbaty sody (takiej jak do pierników)
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka do herbaty soli 
  • 500 ml maślanki



Piekarnik rozgrzej do 230 stopni C.
Obydwa rodzaje mąki, sodę  i sól dobrze wymieszaj. Wlej maślankę, dodaj miód.
Wymieszaj wszystko po czym wyłóż na stolnicę wysypaną mąką razową
Uformuj  okrągły bochenek.  Włóż ciasto na wyłożoną papierem blachę
Włóż do pieca, po 10 min zmniejsz  temperaturę do 200 stopni C.
Po 25 - 30 minutach wyjmij gotowy chleb. Ostudź go na kratce.




1 komentarz:

  1. Czy można zamiast formować chlebek to włożyć go do wyłożonej papierem blachy ?

    OdpowiedzUsuń