Rodzina nasza jest podzielona co do preferencji - słodko czy wytrawnie?
Ja nie lubię bardzo słodkich dań, więc moje gofry postanowiłam wypiec dość neutralne.
Takie neutralne można jeść z pikantnymi dodatkami lub na słodko. Co kto lubi :)
Gofry orzechowe
- około 2 szklanek mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 2 jajka
- szczypta soli
- 100 g masła (stopionego i przestudzonego)
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki mleka w proszku
- 30 g drożdży (świeże)
- Dodatki: twarożek wiejski, kiełki rzodkiewki, sól i pieprz, dżem śliwkowy, cynamon
Do miski wlej letnie mleko, dodaj cukier i 3 łyżki mąki.Dodaj pokruszone drożdże
i wymieszaj. Gdy drożdże ruszą dodaj jaja, mleko w proszku, szczyptę soli i mąkę.
Wyrób ciasto.
Dodaj pod koniec wyrabiania masło i pokruszone orzechy - wymieszaj.
Odstaw je na około 30 minut.
Nagrzej gofrownicę.
Ciasto nałóż łyżką, upiecz gofry do chwili aż będą rumiane i chrupiące.
Podajemy z wiejskim twarożkiem z kiełkami rzodkiewki, oprószone solą i pieprzem.
W wersji słodkiej podaj z twarożkiem i dżemem śliwkowym..
Jeśli lubisz oprósz gofry cynamonem.
Gofry wypiekane na śniadanie znalazły się też na blogu
Słodkie okruszki
Magia w kuchni
Smaczna Pyza
Mia Cucina
Dziekuję za wspólne wypiekanie :)
Ale fajniutkie , dziękuję za wspólne wypiekanie , pozdrawiam
OdpowiedzUsuńdziękuję za wspólne wypiekanie
OdpowiedzUsuńBardzo zdrowe te Twoje gofry! Dziekuje za wspolne wypiekanie !
OdpowiedzUsuńO Jezu, ale bym zjadła te słone!
OdpowiedzUsuń