14 kwietnia 2015

Gofry orzechowe

Temat akcji  "Wypiekanie na śniadanie" w ostatni weekend  zachęcił  mnie do odgrzebania gofrownicy. Jest bardzo stara, ale całkiem dobrze działajaca. Wypieka się całą rozetkę gofrów od razu.
Rodzina nasza jest podzielona co do preferencji - słodko czy wytrawnie?
Ja nie lubię bardzo słodkich dań, więc moje gofry postanowiłam wypiec dość neutralne.
Takie neutralne można jeść z pikantnymi dodatkami lub na słodko. Co kto lubi :)


Gofry orzechowe


  • około 2 szklanek mąki pszennej
  • 1 łyżka  cukru
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 100 g  masła (stopionego i przestudzonego)
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • 30 g drożdży (świeże)
  • Dodatki: twarożek wiejski, kiełki rzodkiewki, sól i pieprz, dżem śliwkowy, cynamon


Do miski wlej letnie mleko, dodaj cukier i 3 łyżki mąki.Dodaj pokruszone drożdże
i wymieszaj. Gdy drożdże ruszą dodaj jaja, mleko w proszku, szczyptę soli i mąkę.
Wyrób ciasto.




  Dodaj pod koniec wyrabiania  masło i pokruszone orzechy - wymieszaj.
Odstaw je na około 30 minut.





Nagrzej gofrownicę.
Ciasto nałóż łyżką, upiecz gofry do  chwili aż będą rumiane i chrupiące.











Podajemy z wiejskim twarożkiem z kiełkami rzodkiewki, oprószone solą i pieprzem.

W wersji słodkiej podaj z twarożkiem i dżemem śliwkowym..


 Jeśli lubisz oprósz gofry cynamonem.


Gofry wypiekane na śniadanie znalazły się też na blogu

Słodkie okruszki
Magia w kuchni
Smaczna Pyza
Mia Cucina

Dziekuję za wspólne wypiekanie :)

4 komentarze: